Algemeen
Waarom zou ik lid worden bij Franciscus?
Door lid te worden bij Franciscus haal je het beste uit je studententijd! Je maakt veel hechte vrienden en je bouwt een groot en waardevol netwerk op voor de rest van je leven. Naast alle gezelligheid krijg je de kans om je te ontwikkelen in een van de vele commissies of onderverenigingen.
Kan ik lid zijn combineren met mijn studie?
Jazeker, bij Franciscus wordt er gestimuleerd hard te studeren. Via huizen, disputen en door langs te komen op borrelavonden leer je snel ouderejaars kennen. Zij hebben al meer studie ervaring en helpen altijd graag. Op deze manier is een studieboek of een bijles zo geregeld! In de zelfstudieweek wordt daarnaast elke ochtend een ontbijtje geserveerd op Franciscus, zodat je daarna door kan richting de universiteits-bibliotheek of kan blijven leren op de Sociëteit.
Je bepaalt zelf hoeveel tijd je kwijt bent aan Franciscus. Niets is verplicht, maar je bent altijd welkom!
Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?
Een studentenvereniging is een stuk groter, maar ook vooral een stuk diverser dan een studievereniging. Een studentenvereniging staat los van de universiteit, terwijl een studievereniging een onderdeel is van de universiteit.
Een studievereniging organiseert voornamelijk studie-gerelateerde activiteiten en regelt vaak ook korting op bijvoorbeeld boeken. Een studentenvereniging zorgt ervoor dat je naast je studie kan ontspannen, feesten en als je wilt ook nog jezelf kan ontwikkelen in commissies!
Ik ben nog geen 18, kan ik toch lid worden?
Ja natuurlijk, leeftijd speelt geen rol! Ook als je nog geen 18 bent kun je lid worden van KSV St. Franciscus en genieten van alles wat de vereniging te bieden heeft.
Hoe kan ik me inschrijven?
Je kan je vanaf 1 juni inschrijven onder het kopje ‘Lid worden’!
Jaarclubs
Hoe kom ik bij een jaarclub?
In je eerste periode als lid bij Franciscus worden er veel activiteiten speciaal voor jou en je mede-jaargenoten geörganiseerd. Op deze manier vorm je langzaamaan je jaarclub met de mensen die goed bij jou passen.
Bestaat een jaarclub uit alleen mannen of vrouwen, of zijn er ook gemengde jaarclubs?
Op Franciscus zijn de jaarclubs ongemengd, wat inhoudt dat je bij mensen van je eigen geslacht zit.
Met hoeveel personen vorm ik een jaarclub?
Een jaarclub van Franciscus bestaat uit 12-15 personen. Op deze manier zijn er altijd wel mensen van je jaarclub met wie jij kan chillen of een feestje mee kan pakken.
Wat doe ik met een jaarclub?
Met je jaarclub ben jij op iedere maandag op de kroeg te vinden. Je kan op de vereniging eten en het is de traditie om 20.08 aan de bar te zitten onder het genot van een pilsje of een frisje. Ook kan je activiteiten doen met andere jaarclubs, gaan jaarclubs vaak samen op vakanties of weekendjes weg en spreken jaarclubs ook met elkaar af buiten de maandag om. Kortom, wat je met je jaarclub doet is ontzettend veelzijdig en je kan het zo groot of klein maken als jij zelf wil!
Disputen
Is het verplicht om bij een dispuut te gaan?
Nadat de jaarclubs gevormd zijn begint de kennismaking met de disputen. Dit is geheel vrijblijvend, maar we zien altijd dat er veel mensen geïnteresseerd zijn in disputen. Elk dispuut heeft zijn eigen karakter en zo kan je zelf kiezen waar je bij wil gaan. Elk jaar gaat ongeveer de helft van alle eerstejaars bij Franciscus bij een dispuut.
Bestaat een dispuut uit alleen mannen of vrouwen, of zijn er ook gemengde disputen?
Franciscus kent vijf mannen-, vijf vrouwen- en twee gemengde disputen.
Uit hoeveel mensen bestaat een dispuut?
Een dispuut is groter dan een jaarclub en telt tussen de 20 en 35 mensen van verschillende jaarlagen.
Waarom zou ik bij een dispuut gaan als ik al bij een jaarclub zit?
Disputen hebben een eigen thema en karakter en vormen daardoor een unieke groep. Doordat een dispuut uit verschillende jaren bestaat kom je nog makkelijker in contact met ouderejaars en blijft de groep zich steeds vernieuwen. Ook biedt een dispuut de kans om onvergetelijke activiteiten te ondernemen, omdat je met een grotere groep bent. Als laatste zorgt een dispuut er voor dat je netwerk uitgebreid wordt wat je kan helpen met veel verschillende dingen zoals studie, een kamer vinden of nog andere dingen.
Huizen
Is het verplicht om in een Franciscushuis te gaan wonen?
Nee, het is zeker niet verplicht om op een Franciscushuis te wonen. Er zijn wel veel Franciscushuizen waar ieder jaar weer plekken vrij komen en je gegarandeerd leuke huisgenoten tegen gaat komen.
Kan ik makkelijker een huis vinden via Franciscus?
Jazeker, niet alleen is er de mogelijkheid om op een Franciscushuis terecht te komen, maar je komt ook snel in contact met mensen die je kunnen doorsturen naar andere huizen, waarvan zij weten dat er een plekje vrij is!
Commissies
Is het verplicht om bij een commissie te gaan?
Nee, commissies zijn niet verplicht, maar er zijn zoveel verschillende commissies dat er vast en zeker commissies bij zitten die je interesse zullen wekken.
Wat is het nut van een commissie?
De kroeg draait 'voor leden, door leden'. Dit is o.a. door middel van commissies. Zo heb je commissies die het pand beheren, feesten verzorgen of koken. Commissies zijn dus een manier om wat terug te doen voor de vereniging.
Daarnaast is het een hele goede manier om nieuwe dingen te leren of je passie verder te ontwikkelen!
Hoeveel tijd kost een commissie?
Dat ligt heel erg aan de commissie. Er zijn commissies waar je een uurtje in de week aan kwijt bent, maar er zijn ook commissies waar je een hele periode lang alleen maar aan werkt.
Je kunt helemaal zelf bepalen of jij geen commissie, een commissie die niet veel tijd kost of een commissie die wel veel tijd kost wil doen!





